logo yid

Webdesigners: Ontstaat er een generatiekloof?

Generatie X, Y en Z. We kennen ze allemaal en grote kans dat jij in één van deze generaties valt. Maar naast de reguliere generaties op basis van geboortejaar en kenmerken, merk ik ook steeds meer een generatieverschil in de wereld van webdesign. Ik heb ze voor het gemak generatie P en C genoemd. Maar wat is het verschil? En zijn er voor- en nadelen?

Ik kan er niet meer om heen. Ik behoor tot generatie Y. Ik ben geboren in ’93 en op het moment van schrijven nog net geen 30 jaar oud. Toch voel ik in mijn vakgebied al meerdere malen een generatiekloof. Niet nu al, please?! 

De eerste die ik voelde was een paar jaar geleden. Waar elke tiener en jong volwassene rende naar Tiktok, ben ik massaal blijven hangen op Instagram en Facebook. Ik voelde de FOMO niet en nog steeds niet. Een docent vroeg tijdens mijn opleiding wat de ‘hype’ van dat moment was. De enige reden dat ik als braaf meisje in de klas het antwoord wist te geven, kwam door de 2 beginnende pubers van een date.  Beter verhaal kan ik er niet van maken. 

De tweede generatiekloof die ik begin te voelen, bevindt zich vooral in de webdesign wereld. Onder webdesigners en technisch VA’s die zichzelf alle kennis hebben aangeleerd met vallen en opstaan en vooral veel te ontdekken en te spelen in de digitale speeltuin. Laten we eerlijk zijn: dat is het. Het is ons werk, maar net als een kind in een gewone speeltuin, kunnen wij ons uren vermaken en de tijd vergeten. Oops, sorry. Het eten staat zo op tafel of jaaa! Ik kom zo ook naar bed om vervolgens nog 3 uur achter je laptop te kruipen.

Generatie P en generatie C: wie zijn dat?

Terug naar de generaties. Generatie P en C. Geen officiële termen, maar het sluit prima aan in het rijtje X, Y en Z. Generatie P & C bevinden zich in de webdesign wereld.

Generatie C(SS) zijn de doorgewinterde webdesigners en VA’s die het mega interessant vinden wat er allemaal met code kan én hebben zichzelf ook code leren schrijven. Ze zijn begonnen in de periode dat pagebuilders nog niet bestonden of in ieder geval nog lang niet zo gebruiksvriendelijk waren als dat deze nu zijn. Werken met code was niet optioneel, maar een must in de wereld van webdesign. Ze zijn echter wél met hun tijd mee gegaan en weten precies hoe Elementor of Divi werkt en werken er zelf ook mee. Het is tenslotte sneller én zorgt er voor dat de klant alles zelf kan aanpassen.

Generatie P(agebuilders) is de upcoming generatie die fantastische websites en leeromgevingen kan bouwen met pagebuilders. Denk hierbij aan de pagebuilders zoals Elementor en Divi. Ze weten hier hun weg in te vinden, maar je moet ze niet teveel vragen over CSS: Daar hebben ze vrijwel geen kennis van, omdat ze simpelweg niet nodig hebben (alles kan toch in een pagebuilder?) en niet beter weten of pagebuilders bestaan. Ze zijn pas in die periode hun beroep begonnen als webdesigners of VA.

Het gevoel van noodzaak is onterecht verdwenen.

Wanneer je dit leest herken je jezelf nu ongetwijfeld in 1 van de 2 generaties. Ben je een generatie C? Of toch een P? Of hang je er een beetje tussen in en ben je een PC? Oke, flauw grapje.

Maar generatie P begint meer en meer te groeien. En nu wil ik bijna typen.. zonde. Maar dat is niet het goede woord. Ik vind het niet zonde dat er een nieuwe webdesigners komen. Beter nog: I luv it. Máár ik vind het wel zonde dat de kennis van CSS en de mogelijkheden die het biedt bij steeds minder webdesigners leeft. Dat het lijkt uit te sterven en als we een stukje code nodig hebben, we dit googelen in een elementor of learndash group, maar eigenlijk geen idee hebben wat we koppieren en plakken.

Er wordt gedaan alsof de pagebuilders álles zijn. De wereld. Dat je niks anders meer nodig hebt om een website te bouwen en vorm te geven. En die marketing slaat aan: Je merkt bij generatie P dat de noodzaak om CSS te beheersen verdwijnt. Ze werken alleen met de pagebuilder en weten niet beter of ‘dit is het’. Álles wat er kan, kan met een pagebuilder. Zélfs wanneer er gebouwd wordt in Learndash omgevingen.

Maar dat is niet waar.

Pagebuilders zijn 'maar' een basis.

Ik heb niks tegen generatie P. Ik heb ook niks tegen generatie C.

Wat ik soms wél lastig vind om te zien, zijn ondernemers uit generatie P die websites bouwen voor klanten, zonder dat ze de pagebuilder volledig beheersen en eigenlijk geen idee hebben wat ze maken voor klanten. Ze bouwen op goed geluk.

Óf de ondernemer uit generatie P die leeromgevingen bouwt en beloofd dit in de huistijl te plaatsen van de klant. Begrijp mij niet verkeerd. Ik gebruik zelf óók een pagebuilder in de leeromgevingen. Daar is niks is mee. Het zorgt voor flexibel en snel in elkaar zetten van de cursus, in de huisstijl van de klant, en zorgt er voor dat lessen en modules flexibel opgebouwd kunnen worden op basis van de lesstof.

Máár een goede leeromgeving in de huisstijl verkopen van jouw klant, vraag meer kennis dan alleen pagebuilders. Die vormen maar een basis. Een goede leeromgeving bevat de modules en lessen in een pagebuilder, maar óók CSS code voor de overige elementen. Je kunt niet álle elementen aanpassen met een pagebuilder of plugin. In ieder geval niet als je alles echt in de huisstijl wilt kunnen bouwen van de klant, zoals menig webbouwer beloofd, maar half doet.

 

Scherm­afbeelding 2023-06-12 om 19.36.29 Scherm­afbeelding 2023-06-12 om 19.36.38
Welkom-–-Academie-Verwonderfotografie (1) Welkom-–-Academie-Verwonderfotografie

Willen klanten dit wel?

Één van de meest gestelde vragen die ik krijg: willen klanten wel een leeromgeving met code? Dan kunnen ze toch niks meer aanpassen?

JA! Jouw klant wil een leeromgeving met de combinatie van code én een pagebuilder. 

Wanneer je naar mijn inbox krijgt voor leeromgeving aanvragen is 40% een klant die al een leeromgeving heeft. Zelf gebouwd of door een webbouwer uit generatie P. Ze willen alleen dat hun huisstijl compleet wordt doorgevoerd. Tot in detail. Óók met code.

Wanneer je bang was dat je heel veel tijd investeert in iets waar geen markt voor is: dat is ongegrond en niet nodig.

Wil jij nu ook code leren en leeromgevingen écht in de huisstijl leren maken van klanten? Plan een gratis kennismakingsgesprek in of bekijk de opleidingspagina voor meer informatie.

Naar de inhoud springen